به گزارش شهرآرانیوز؛ با وجود اینکه هنوز بهطور رسمی برنامه قطعی برق برای صنایع اعلام نشده است، اما کارآفرینان خراسانی و مشهدی، از قطع برق برخی واحدهای صنعتی در روزهای گذشته خبر میدهند. همچنین آرمان خالقی، قائم مقام خانه صمت ایران، درباره قطع برق شهرکهای صنعتی گفته که قطع برق در این شهرکها رسمی نیست، اما با توجه به اینکه در حال نزدیکشدن به روزهای گرم سال هستیم و تقاضا برای مصرف انرژی افزایش مییابد، از اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه بهتدریج تقسیمبندی و سهمیهبندی برق شروع میشود.
چندی پیش شهرام عیدیزاده، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با بیان اینکه صنایع غذایی، سهم بسزایی در بخش صنعت استان دارند، گفته بود که میزان خسارت روزانه صنایع غذایی ناشی از نبود امکان تولید به دلیل قطع برق، ۱۸۰ میلیارد تومان در استان است. شهرآرا در روز ۲۰ فروردینماه در گزارشی با عنوان «صنعت روی موج نگرانی از قطعی برق» به دغدغههای بخش صنعت درخصوص کمبود برق پرداخته بود.
به گفته تولیدکنندگان، طبق ماده۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، دولت برای جبران خسارتهای ناشی از قطعی انرژی صنایع، مکلف به اجرای چند الزام قانونی است، اما تا به امروز این ماده اجرایی نشده است. طبق این قانون ارائهکنندگان خدمات پایهای همچون برق، آب، گاز و مخابرات مکلف هستند در قراردادهای خود با بنگاههای خصوصی، بند مربوط به جبران خسارتهای ناشی از قطع خدمات را لحاظ کنند. این قانون همچنین سازمان برنامهوبودجه را موظف میکند که اعتبار لازم برای پرداخت این خسارتها را در لوایح بودجه سالانه پیشبینی کند؛ اما در عمل این قانون اجرا نشده است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرا با بیان اینکه در روزهای گذشته برق برخی صنایع استان قطع شده است، میگوید: برق برخی از این صنایع با اطلاع و برخی دیگر بدون اطلاع قطع شده است. فیروز ابراهیمی میافزاید: با توجه به کمبود برقی که در کشور وجود دارد، قطعیهای صورت گرفته خارج از اراده شرکت برق بوده است.
وی با بیان اینکه انتظار میرود از هفته آینده برنامهای برای قطع برق واحدهای صنعتی ارائه شود، میگوید: قطع برق به طور میانگین روزانه هزار میلیارد تومان به صنایع خراسان رضوی خسارت وارد میکند. رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه اقداماتی برای تولید برق خورشیدی در استان در حال انجام است، بیان میکند: امسال برخی نیروگاههای خورشیدی وارد مدار برق خراسان رضوی میشوند، با این حال بهرهبرداری از تمامی نیروگاههای خورشیدی زمانبر خواهد بود.
دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان هم در گفتوگو با شهرآرا با بیان اینکه در چند روز گذشته برق برخی واحدهای تولیدی بدون اطلاع قطع شده است، میگوید: به برخی واحدها هم اعلام کرده بودند که تا ۹۰ درصد از برق مصرفی خود را کاهش دهند. با وجود اینکه این واحدها برق مصرفی خود را کاهش داده بودند باز هم برقشان بهطور کلی قطع شد. همچنین واحدی در جاده فریمان بوده که برقش چهاربار در یک روز قطع شده است.
امیرمهدی مرادی میافزاید: در صحبتهایی که با شرکت برق داشتیم اعلام کردند که قطعیهای برق از تهران بوده است. با این حال جای سؤال است که چرا در قطعیها، خراسان باید جزو استانهای اول باشد. همچنین با پیگیریهای صورت گرفته از استانهای البرز، سمنان و آذربایجان غربی متوجه شدیم که در این استانها فقط برق بخش خانگی قطع میشود و تاکنون برق هیچ واحد صنعتی قطع نشده است.
وی ادامه میدهد: در حالی که صنایع خراسان رضوی با کمبود جدی برق دست به گریباناند و ناگزیر از تعطیلی خط تولید خود میشوند، بنگاههای صنعتی مشابه در استانهای دیگر فعال بوده و محصولاتشان روانه بازار میشود. در چنین بزنگاهی، آیا توان رقابت برای بخش تولید استان ما باقی خواهد ماند؟ سرنوشت بازارهای صادراتی بنگاههای اقتصادی ما چه خواهد شد؟ ضرر و زیان ناشی از این شرایط جبران میشود؟
دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان با بیان اینکه از هفته آینده محدودیت برق یک روزه در واحدهای صنعتی اعمال میشود، میگوید: پیشبینی میشود که کمبود برق امسال بیشتر از سال گذشته باشد. همین مسئله ممکن است سبب شود تا در تابستان میزان روزهای محدودیت مصرف برق واحدهای صنعتی به سه روز در هفته افزایش یابد. اگر این مسئله اتفاق بیفتد در عمل بسیاری از واحدهای تولیدی از مدار تولید خارج میشوند.
مرادی درباره خسارت واحدهای تولیدی میگوید: بخشی از مواد اولیه واحدهای تولیدی استان در چند روز اخیر به دلیل قطعی برق از بین رفته است. این مسئله خسارت زیادی به آنها وارد کرده است.
وی با اشاره به ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار تصریح میکند: قانون میگوید که در شرایط اضطراری، صنایع در اولویت قطع برق نیستند ولی اگر شرایط خیلی ضروری باشد طبق ماده۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار دولت میتواند برق صنایع را قطع کند، مبنی بر اینکه نحوه جبران خسارت صنایع نیز مشخص باشد. چیزی که واضح است این است که مدیریت مصرف ابلاغ شده، اما بخش دوم و نحوه جبران خسارت صنایع مشخص نشده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی هم در گفتوگو با شهرآرا از قطع برق بدون اطلاع بخش صنعت گلایه کرده و میگوید: در چند روز گذشته برق برخی واحدهای صنعتی خراسان رضوی بدون اطلاع قبلی قطع شده است. این مسئله سبب شده تا خسارت زیادی به این واحدها وارد شود. به عنوان مثال شیرهای یک واحد لبنی به دلیل قطع برق خراب شد.
دیگر واحدهای صنعتی هم با خسارتهای زیادی روبهرو شدهاند. احمد اثنیعشری بیان میکند: برنامه قطع برق صنایع استان درحال انجام است و تاکنون زمانبندی خاصی به ما داده نشده است. علاوه بر این، یک واحد صنعتی نمیداند از زمانی که برقش قطع میشود چه مدت دیگر برق دوباره وصل میشود.
اثنیعشری درباره مشکلات ناشی از قطع برق صنایع میگوید: قطع برق به دستگاههای واحدهای صنعتی خسارت وارد میکند. همچنین این مسئله سبب میشود تا واحدهای تولیدی نتوانند تعهدات خودشان را بهموقع انجام دهند. در کنار این مسئله باید به مسئله هزینههای نیروی کار هم اشاره کرد.
درمواقع قطع برق صنعت به هر حال باید هزینههای نیروی کار را بدهد، چراکه در عمل و بهطور ناخواسته قادر به تولید نیست. نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی ادامه میدهد: بهدنبال برگزاری جلسه با مسئولان شرکت برق هستیم تا بتوانیم وضعیت قطع برق صنایع را ساماندهی کنیم.